Uitleg audio/MP3 Mantra's Lezing kiezen Steden waar Lezingen plaatsvonden Intelligenties INHOUDSOPGAVE.


CD-speler met MP3 mogelijkheid. Op enkele uitzonderingen na, zijn deze apparaten nogal prijzig. Kosten tussen de € 80,00 en € 100,00 of meer. Zaken als Aldi en Lidl willen nog wel eens een lucratieve aanbieding hebben.

CD-walkman met MP3 mogelijkheid. Deze worden regelmatig aangeboden voor bedragen tussen de € 30,00 en € 45,00

DVD-speler met MP3 mogelijkheid. Aan te sluiten op de TV. Regelmatig aangeboden bij voornoemde zaken, maar ook bij Blokker, Mediamarkt etc. De prijs varieert tussen de € 30,00 en € 50,00.

DVD-walkman is bijna níet verkrijgbaar! Meestal uitsluitend geschikt voor film en niet voor onze Audio/mp3 DVD’s. Als ze al wel geschikt zouden zijn, is het toch niet aan te raden deze aan te schaffen. Deze apparaten worden niet meer gemaakt en verdwijnen uit de handel. Als je er later dus problemen mee zou krijgen, is de mogelijkheid van reparatie dus twijfelachtig. De prijs lag destijds rond de € 100,00.

DVD-portable met MP3 mogelijkheid. Die zijn er wel. Enkele hebben dan een speelduur van 2 á 3 uur. Andere moeten wel spanning hebben, hetzij netspanning, hetzij een accu (van bijvoorbeeld de auto). De prijs varieert sterk en schommelt tussen de € 90,00 en € 130,00. Verkrijgbaar bij zaken als Dixons, Mediamarkt, maar ook soms Blokker etc.


We hopen dat de informatie rond CD, DVD en MP3 voor iedereen duidelijk is. Nog vragen? Schroom niet. Stuur een e-mail en we helpen je verder als we kunnen.

Informatie over het afspelen van

Audio/MP3 - CD’s en DVD’s

MP3, wat is dat?

Als we een cassetteband opname (90 minuten) rechtstreeks op een CD willen zetten, dan lukt dat net niet. Er past maar 80 minuten op.

Maar met een trucje lukt het wel. We kunnen de opnamen ‘inpakken’. We noemen zo’n ingepakte opname ook  wel een MP3-bestand. De grootte van zo’n ingepakt bestand is nog maar 10% van het oorspronkelijke. Als we nu de opnamen als MP3 op de CD zetten, dan passen er wel 8 cassettebanden op. Willen we echter deze CD weer afluisteren, dan moeten die ingepakte opnamen eerst weer worden uitgepakt.

Ofwel, onze Cd-speler moet wel MP3 kunnen ‘lezen en vertalen’.

Recente Cd-spelers kunnen meestal MP3 lezen, maar let op de gebruiksaanwijzing. Vraag er naar in de winkel als je zo’n apparaat koopt. De goedkopere merken missen deze mogelijkheid nog al eens. Oude Cd-spelers kunnen meestal helemaal géén MP3 lezen! Een Cd-walkman (draagbaar) daarentegen heeft bijna altijd de mogelijkheid MP3 af te spelen.

CD of  DVD?

Een CD en een DVD lijken veel op elkaar. Toch zijn ze heel verschillend. Op een  DVD staat ruim 6x zoveel informatie als een CD. Een DVD wordt over het algemeen gebruikt om er een film of video op te zetten, maar dat hoeft niet. Wij zetten er cassettebandopnamen op. Ook nu als MP3. Vandaar dat wij onze DVD’s om verwarring te voorkomen: audio/mp3 DVD’s noemen Zo kunnen er op een DVD-schijf wel 50 cassetteband opnamen gezet worden. Om ze weer af te luisteren, moet je beschikken over een DVD-speler, die ook MP3 kan lezen. Zet verder de TV aan, kies het juiste kanaal, start de DVD-speler en regel met de afstandsbediening welke band je wilt beluisteren.


Let wel op: Bij het starten van zowel een CD als een DVD kan het enkele tot soms wel 30 seconden duren alvorens de opnamen hoorbaar worden. De computer in je apparaat zoekt namelijk eerst allerlei informatie bij elkaar, alvorens met het afdraaien te starten.


Dus attentie:

Let op wat voor schijf je hebt, een CD of een DVD. Stop ze in de juiste afspeelapparatuur. Voor het afluisteren van een CD moet je over een computer beschikken die CD’s kan lezen (de meeste computers ook de ouwetjes kunnen dat wel) of over een (nieuwe) CD speler die MP3 kan afspelen. Voor het afluisteren van een DVD-schijf, moet je de juiste computer hebben, of beschikken over een DVD-speler die MP3 kan lezen en de TV inschakelen! Verder de afstandsbediening gebruiken.


De verschillende mogelijkheden nog eens op een rijtje gezet voor de mensen die overwegen om de juiste apparatuur aan te gaan schaffen. Want niet iedereen wil aan de computer of aan de DVD speler en de televisie ‘vast’ zitten om te kunnen luisteren.

Naar begin Pagina.

C13